Itsestään selvän ottaminen on aina innostavaa. Tein juuri työtapa-analyysin, jossa pohdin, miten toimin työssä.
Luupin alla olivat mm. johtaminen, esimiestyö ja työskentelytyyli. Analysoin myös sitä, millainen tarve minulla on tulla huomatuksi, saada arvostusta esimieheltä ja toimia ryhmässä.
Kävimme tulokset huolellisesti läpi testin tekijän kanssa. Esimiestyössä olin kultaisen keskitien kulkija: pyrin vaikuttamaan muihin tiimiläisiin perustelluilla argumenteilla. En kuitenkaan vie härkäpäisesti omaa linjaa läpi, vaan huomioin työkavereidenkin näkemykset.
Analysoija kysyi, miten ratkaisen haasteellisia tilanteita esimiesroolissa. Pohdinnan jälkeen totesin, että silloin ”siirryn” ryhmän tasavertaiseksi jäseneksi ratkojaksi. Asettaudun muiden kanssa samaan veneeseen.
Osuva yhteneväisyys yhden retoriikan keinon kanssa! Yksi usein kerrottu varsin toimiva vinkki esiintymisestä on antaa kuulijakunnalle tunne samaistumisesta puhujan kanssa.
Kun haluat kuulijakunnan otolliseksi asiallesi ja kääntymään ajatustesi taakse, kerro jotain taustastasi tai asiastasi, joka on kaikille yhteistä.
Kuulijat tykkäävät ”meikäläisistä”.
Esimiestyön ja retoriikan keinojen samankaltaisuudessa ei loppujen lopuksi ole mitään yllättävää. Esimiestyö kun on mitä suurimmassa määrin viestintää.