Haluatko vaikuttaa kiireiseen ja kenties autoritääriseen johtajaan, jota ei oikeastaan kiinnosta kuulla mitä sinulla on sanottavana? Näillä ohjeilla ehkä onnistuu (tai sitten ei).
- Tee taustatyö hyvin ja valmistaudu yllättäviin kysymyksiin. Mikäli pamppu on päässyt asemaansa oikeilla meriiteillä, hän on skarppi ja tulee haastamaan näkökulmasi. Huolehdi siis, että todellakin tiedät mistä puhut.
- Pidä herranjumala huoli siitä, että sinulla todella on jotakin arvokasta kerrottavaa. Ajanhaaskaajien taival ylös korporaation tikkaita voi loppua lyhyeen.
- Varmista oikea ajoitus. Sekunti ennen kvartaalitulosten julkaisua ei liene paras mahdollinen hetki ehdottaa keskustelua oman lillukanvarsiprojektisi tärkeydestä.
- Älä ota yhteyttä sähköpostilla, ainakaan jollet halua odottaa tapaamisaikaa kolmea vuotta. Mene kulmahuoneeseen assistentin kautta.
- Tästä puheenollen, hyvä assari on painonsa arvosta kultaa, eli pidä sidosryhmäsi pomojen avustajiin hyvät välit silloinkin, kun et suoranaisesti tarvitse heitä. Muista aina kiittää avusta. Ovi aukeaa täten helpommin seuraavalla kerralla.
- Paketoi asiasi kompaktiin muotoon, äläkä jaarittele. Mieti vaikka etukäteen kolme pääviestiä, jotka haluat kommunikoida, sekä toivomasi lopputulos.
- Usko raudanlujasti itseesi ja asiantuntemukseesi. Epävarmuus syö uskottavuutta. Tässä auttaa, kun keskityt asiaan etkä itseesi. Jos sinulla on itsetuntovaikeuksia, fake it until you make it.
- Kokemukseni mukaan tunteisiin vetoaminen on yleensä aika turhaa. Useimmat johtajat toimivat järkiperustein, joten vältä itsekin liikaa emootiota suuntaan tai toiseen.
- Muista jälkiseuranta. Jos onnistut palaverissa sopimaan jotakin, reagoi siihen välittömästi tapaamisen jälkeen ja kerro tiiviillä sähköpostilla suorittamasi/aikomasi jatkotoimenpiteet.
- Jos olet mokannut, kerro nopeasti virheesi sekä esitä lyhyesti, kuinka aiot sen korjata. Ota asiat asioina, äläkä tässäkään kohtaa liikoja tunteile. Kaikki ryssivät joskus. Jollet ole vahingossa vuotanut firman tärkeintä patenttia, pomoa todennäköisesti kiinnostaa voivottelun sijasta vahingon minimointi sekä jossain määrin se, kuinka itse suhtaudut asiaan.
- Onnea matkaan. Jos ovi ei tällä kertaa aukea, yritä sitkeästi uudestaan.
Haha. Yksi ja kaksi on niin asiaa.