Haluaisin ostaa K-kaupastani geenimuunneltua ruokaa. Mutta se ei onnistu. Syynä on taikausko.
Yli kaksi miljardia ihmistä maailmassa on joko maistanut tai syö säännöllisesti sapuskaa, joka on valmistettu muuntogeenisestä vehnästä, soijasta tai riisistä. Pohjois-Amerikassa 300 miljoonaa ihmistä on popsinut gm-maissia jo yli kymmenen vuotta.
Maailmassa ei ole tiedossa ainoatakaan tapausta, jossa muuntogeeninen ruoka olisi aiheuttanut terveysongelmia.
Faktat eivät kuitenkaan vastustajien menoa haittaa. Etenkin Eurooppa on taantumassa takapajulaksi. Taikauskon vuoksi Suomessa ei ole myynnissä elintarviketta, joka sisältäisi muuntogeenisiä raaka-aineita.
Jussi Tammisola kirjoitti mainion artikkelin geenimuuntelun vastustajista Talouselämä-lehteen helmikuussa (8/2013). Hänen mukaansa fundamentalistien perustelut ovat kelvottomia. Ne eivät pohjaudu tieteeseen.
Mikäs mies se Tammisola sitten on?
Hän on maatalous- ja metsätieteiden tohtori, filosofian lisensiaatti ja kasvinjalostuksen dosentti. Hänen mielestään viranomaiset syrjivät geenimuuntelua omien harhaluulojensa vuoksi.
Tammisola lisäksi 332 muuta suomalaista tohtoria on vedonnut eduskuntaan, jotta sinä ja minä saisimme nauttia uusista kestävistä, luontoa säästävistä, ravitsevista ja satoisista gm-kasvilajikkeista.
Vastaavan vetoomuksen on allekirjoittanut 25 nobelistia ja 3 400 tutkijaa.
Jotenkin sen vielä ymmärrän, että salaliittoihin uskovat hörhöt eivät kumarra auktoriteetteja. Mutta sitä en ole ikinä käsittänyt, miksi Greenpeace vastustaa kultaista riisiä.
Kehitysmaissa kuolee ainakin miljoona lasta A-vitamiinin puutteeseen. Lisäksi sadatuhannet ipanat sokeutuvat. Vuosittain.
Kultainen riisi ratkaisisi ongelman ainakin osittain. Se on geenimuunneltu, hiukan kellertävä lajike, joka sisältää A-vitamiinin esiastetta porkkanan tapaan.
Vuodesta toiseen jatkuva murhenäytelmä ei viheraktivisteja hetkauta. Järjestön argumentit ovat tuttuja jokaiselta työpaikalta.
Jos jokin uusi idea ei ole heti alusta saakka täydellinen, se tulee kuopata saman tien.
Kultaisen riisin kehittänyt tiedemies Ingo Potrykus onkin sanonut, että Greenpeace olisi yhtä hyvin voinut moittia Wrightin veljeksiä siitä, etteivät he rakentaneet mannertenvälisiin lentoihin sopivaa konetta.
Mitä ne geenimuuntelun vaihtoehdot sitten olisivat? Olisiko vaikkapa luomuruoka hyvä idea?
Mikäs siinä muuten, mutta kaksi kolmannesta ihmiskunnasta kuolisi nälkään. Luomuviljely on niin tehotonta, että se sopii vain muutamien länsimaisten snobien ruokkimiseen.
Mutta tosiasiat jäävät jälleen mielikuvien ja huuhaan jalkoihin. Tutkimusten perusteella luomu ei ole edes sen terveellisempää kuin tavalliseen tapaan viljelty.
Tiedemiehet tarvitsevat kipeästi tarinankertojia avukseen. Järkiperustelut käyvät heikosti kaupaksi.
Oikein Jari Oikein 🙂 http://www.magneettimedia.com/geenimuunnellun-ruoan-vaarat/
Eikös Magneettimedia tuossa taannoin palkittu Skepsiksen huuhaapalkinnolla 😉
“Mutta tosiasiat jäävät jälleen mielikuvien ja huuhaan jalkoihin. Tutkimusten perusteella luomu ei ole edes sen terveellisempää kuin tavalliseen tapaan viljelty.”
Oliko muitakin tutkimuksia, vai vain tämä yksi, kun käytät monikkoa? Tämä tutkimus oli näköjään aika tuore, puolen vuoden takaa, eikä tässäkään väitetty etteikö luomu olisi puhtaampaa. Sitähän luomua ostava yleensä haluaa, vähemmän myrkytettyä.
Niin, tuo linkittämäni tutkimus oli metatutkimus yli kahdestasadasta tutkimuksesta. Siitä monikko.
Taisipa Skepsis haukkua Magneettimedian lyttyyn sen vuoksi, että siellä oli varsin kriittisiä mielipiteitä sikainfluenssa rokotteesta. Eipäs mennyt Skepsiksellä se aivan putkeen. Silloin oli jokin suurempikin debatti aiheesta… Joku varmasti saattaa löytää jotain helmiä, jos googlella kaivelee. Itseäni niin kiinnosta kummankaan osapuolen jutut.
Suurin huolenaihe tässä geenimanipulaatiossa taitaa kuitenkin kohdistua siihen, että Monsanto yrittää patentoida kaiken maan ja taivaan väliltä.
“Indian officials generally admit that utilizing GM foods has managed to allow the country to produce much higher yields of economically important crops, such as cotton. But, they argue, perhaps the biggest driver of the panel’s decision is Monsanto’s trademarking of its seeds; controlling the seeds, they believe, is compromising India’s food safety and security.”
http://www.naturalnews.com/037649_India_Monsanto_GM_foods.html#ixzz2OdfSZim7
“Bowman is wearing a Monsanto hat. It’s probably an ironic gesture, but in fact, he’s been a pleased and loyal customer of the company’s seeds. He thinks the genes that Monsanto inserted into soybeans are just great. They let soybeans survive the country’s most popular weedkiller: glyphosate, also known as Roundup. He can spray that one chemical to get rid of the weeds without harming his crop.”
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/02/18/171896311/farmers-fight-with-monsanto-reaches-the-supreme-court
Round Up ei välttämättä tapa soijaa, mutta ihmiselle se on myrkyllistä.
“Ranskalaiset tutkijat ovat tutkineet rikkakasvien torjunnassa käytettävien neljän eri glyfosaatti-tuotteen myrkyllisyydestä ihmissoluille. Kokeessa käytetyt solut eristettiin napanuorasta tai solulinjoista, joita käytetään toksisuuden tutkimiseen. Tutkimuksissa minimiannoksina käytetty valmiste aiheutti solukuolemaa ja DNA-vaurioita ja esti soluhengitystä.
Brittiläinen tutkimusryhmä on vuonna 2011 julkaissut kriittisen raportin Euroopan unionin kemikaalivalvonnan toiminnasta. Sen mukaan glyfosaatti aiheuttaa keskenmenojen ja sikiövaurioiden vaaran. Raportissa väitetään saksalaisten viranomaisten vähätelleen ongelmat todenneita tieteellisiä tutkimuksia ja turvautuneen alan omiin selvityksiin. Ongelmat olisivat raportin mukaan olleet tiedossa jo 1990-luvulla mutta salattu.”
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/02/18/171896311/farmers-fight-with-monsanto-reaches-the-supreme-court
Asiat vaikuttaisivat olevan hieman monimutkaisempia, kuin mitä annat ymmärtää. Itse haluaisin syödä terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Geenimanipuloitu ruoka sekoitettuna normaalin saattaisi vaikeuttaa tätä prosessia huomattavasti, sillä Jenkkilässä taisi mennä laki läpikin, jossa tuoteselosteessa ei saa mainita, että sisältääkö pakkaus geenimanipuloitua ruokaa. En tosin muutenkaan syö einessälää, mutta salaattini ei välttämättä olisi yhtä tervellistä, kuin tähän asti, jos se olisi yltäpäältä round upin kuorruttama.
Hehe 🙂 Et ole tainnut tutustua kokonaisuutena magneettimedian viihdejuttutuotantoon? Jos yksi media päivästä toiseen ja vuodesta toiseen tuputtaa lukijoilleen taikauskoisia käsityksiä maailmanmenosta, niin kyllä se on ollut huuhaapalkinnon arvoinen suoritus. Voisipa palkita toisenkin kerran…
1960-luvulla alkuperäisen vihreän vallankumouksen aikaan GM-kama olisi mennyt kuluttajiin kuin häkä. Siitä olisi sanut enemmän rahaa kuin luomusta.
Kuluttajien usko (ja osittain ymmärryskin) tieteestä on vain muuttunut 180 astetta sen jälkeen. Jokaisen uuden tuotteen tai tieteellisen edistysaskeleen takana uskotaan olevan salaliitto ja virheellistä tiedettä. Joskus näin onkin, joskus taas ei. Moni GM-kehittäjä voisi lähettää laskun Monsantolle, jonka “bundle pack” RoundUp Ready-soijasta, torjunta-aineesta ja siemenviljasta on pilannut koko alan maineen. Jos kultainen riisi olisi saatu markkinoille 10 vuotta sitten, se olisi antanut koko geenimuuntelulle toisenlaiset kasvot.
Kiitos kommentistasi, hyvin tiivistit tilanteen!